Klimat
Samisk ungdom besviken efter klimatdom
Publicerad: 26 mars 2021, 09:43
Sanna Vannar, ordförande i Samisk ungdom, talar under en skolstrejk för klimatet med Greta Thunberg vid sin sida. Sanna Vannar är besviken efter gårdagens EU-dom.
Foto: TT
Samisk ungdom och tio familjer runtom i världen har stämt EU för att deras rätt till liv, hälsa, sysselsättning och andra mänskliga rättigheter hotas av EU satt ett alltför svagt klimatmål. Men EU-domstolen vägrar ta upp målet med hänvisning till processuella skäl.
EU-domstolen avvisar det klimatmål som drivits av tio familjer och den svenska organisationen Samisk ungdom, Sáminuorra. Domstolen går på underinstansen Europeiska Tribunalens linje och avvisar målet av processuella skäl.
De tio familjerna i Portugal, Italien, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Kenya och Fiji samt Sáminuorra stämde EU 2018 för att ha satt ett klimatmål till 2030 som var otillräckligt för att förhindra klimatkrisen och inte räckte för att skydda deras mänskliga rättigheter såsom rätten till liv, hälsa och sysselsättning.
Enligt organisationen Climate Action Network Europe, CAN Europe, har EU-domstolen kommit fram till att en individ måste vara ”unikt” drabbad av EU-lagstiftning för att ha rätt att överklaga den.
Enligt CAN Europe visar domen att det finns en rädsla för överklaganden från vanliga medborgare och samtidigt en brist på tillgång till rättslig prövning i EU. Särskilt som domstolen inte ens svarade de klagande på frågan vart de kunde vända sig för att få skydd för sina rättigheter när de kränks av EU:s lagstiftning.
”Samerna lever mitt i klimatkrisen varje dag. Vi ser hur klimatkrisen påverkar renarna, naturen och vår kultur. Vi har pratat om de här förändringarna och deras påverkan så länge nu. Tyvärr har ingen lyssnat. Det gör mig så arg och frustrerad att EU inte tar det här problemet på allvar och behandlar det som ett nödläge – för det är ett nödläge för urfolken”, säger Sanna Vannar, ordförande i Sáminuorra, i en kommentar.
Europadomstolen för mänskliga rättigheter beslutade nyligen att prioritera ett klimatmål där de klagande är sex unga portugiser.