tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Samordning ska ge effektivare byggnader

Publicerad: 20 februari 2012, 13:06

Nu vill Sveriges kommuner och landsting och Miljöstyrningsrådet samordna de energikrav som ställs på byggnader vid kommunala markupplåtelser.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechEnergieffektivisering

Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Miljöstyrningsrådet (MSR) kommer att undersöka möjligheten till samordning och ta fram ett förslag tillsammans med forskare och experter från byggbranschen och kommunerna, skriver MSR i ett pressmeddelande.

– Genom att samordna de olika kraven kan vi underlätta för byggbranschen och kommunerna att spara energi. Byggnader har långa användningstider och den nivå som uppnås i nybyggen påverkar energiförbrukningen långt in i framtiden, säger Jens Johansson, projektledare för byggfrågor på Miljöstyrningsrådet.

Förslaget kommer att vara frivilligt att använda för kommunerna, men kommer säkert att vara till stor hjälp då de måste anpassa sig till EU:s direktiv om nära-nollenergibyggnader senast 2019 för offentligt byggande och 2021 för övrigt byggande.

– Bättre samordning av kraven kan ge större effekt och förhoppningsvis underlätta för utvecklingen i byggbranschen, särskilt för småhusbyggare. Frågan är politiskt prioriterad för SKL, säger Andreas Hagnell miljöexpert på SKL.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev