fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sämre övervakning kan leda till att klimatförändringar missas

Publicerad: 23 mars 2011, 09:13

Bristfällig vattenövervakning kan leda till att vi upptäcker effekter av klimatförändringarna för sent, visar en studie utförd av forskare vid Stockholms universitet.

Ämnen i artikeln:

ArktisKlimatförändringar

Ett varmare Arktis kommer främst att märkas genom förändringar i vattnets kretslopp. Forskare vid Stockholms universitet ser redan tecken på sådana förändringar, men konstaterar samtidigt att vattenövervakningen försämras i de områden där klimatförändringarna förväntas bli som störst.

– Samhället riskerar att för sent upptäcka och anpassa sig till förändringarna. Resultaten indikerar att vattenförråden och flödesvägarna i marken på något vis håller på att ändras, vilket bör påverka planering för infrastruktur och samhällen i framtiden, säger Arvid Bring vid Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi.

Studien visar att vattenflödet generellt har ökat mer än nederbörden i 14 undersökta floder i Ryssland, Kanada och Alaska. Tinande permafrost kan vara en bidragande orsak till vattenöverskottet.

Samtidigt har alltså antalet mätstationer för vattenflöden minskat kraftigt i områdena, vilket troligtvis beror på resursbrist och oklara prioriteringar.

– Om tendensen fortsätter kommer man att ha allt sämre möjligheter att koppla ihop vatten och klimat för att bättre förstå processerna och i tid kunna anpassa samhället till förändringarna, säger Arvid Bring.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev