Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Samtal om rovdjurspolitik bröt samman

Publicerad: 28 november 2013, 14:32

Regeringen och Socialdemokraternas samtal igår om att hitta en bred överenskommelse om rovdjurspolitiken misslyckades.


Nästa vecka ska riksdagen fatta beslut om rovdjurspolitiken. Inför beslutet tog regeringspartierna kontakt med Socialdemokraterna. Enligt regeringen hade Socialdemokraterna för höga krav.
– När vi hade träffats och fått in deras samlade krav för att vi skulle kunna bli överens så gjorde vi den samlade bedömningen att deras krav var för högt ställda, säger Bengt-Anders Johansson (M) vice ordförande i utskottet.

Regeringen vill att riksdagen sätter målen för hur många det ska finnas av de fyra stora rovdjuren; varg, björn, järv och lo.
-Socialdemokraterna ville bland annat ha fler vargar än de 170 – 270 som regeringsförslaget nämner säger Bengt-Anders Johansson.

Socialdemokraterna däremot anser att riksdagen ska fastställa de långsiktiga målen medan Naturvårdsverket och Jordbruksverket konkret ser till att rovdjurspopulationen når en gynnsam bevarandestatus, som det heter.

Matilda Ernkrans säger bestämt att man inte alls var oense om några siffror för rovdjurspopulationen utan menar på att regeringens inbjudan till samtal var oseriös.
– Jag kan bara tolka det som att man har faktiskt aldrig på riktigt velat göra upp i en bred överenskommelse utan man vilar sig lugnt tillbaka på att man får igenom den här propositionen ändå, säger Matilda Ernkrans till Sveriges Radio.

Som Miljöaktuellt tidigare rapporterat kommer regeringes rovdjursproposition med största sannolikhet ändå gå igenom då riskdagen röstar den 5 december. Sverige Demokraterna berättade nämligen för tidningen Jakt och jägare att man kommer att rösta ja till propositionen.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.