Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Samtliga landsting och regioner ställer sociala krav

Publicerad: 28 april 2010, 07:48

Region Skåne, Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen var först. Nu ansluter sig resten av Sveriges landsting till samarbetet om uppförandekod för leverantörer.


Från och med i år ska samtliga Sveriges landsting och regioner använda samma uppförandekod för socialt ansvarstagande för sina leverantörer. Samarbetet innebär att i upphandling av till exempel undersökningshandskar, textilier och operationsinstrument ska leverantörerna garantera att krav på mänskliga rättigheter, miljöhänsyn, föreningsfrihet, löner och arbetstider uppfylls.
– Vi är glada över att vårt arbete med socialt ansvarstagande i upphandling nu omfattar all sjukvård i hela landet. Vi har ett stort ansvar för att de produkter vi använder produceras under bra förhållanden och därför ska leverantörer som följer uppförandekoden prioriteras, säger Kristian Silverberg, inköpschef Region Skåne.

Sveriges landsting och regioner upphandlar varor för 120 miljarder kronor per år. När samtliga ställer samma krav i upphandlingarna blir möjligheterna större att verkligen kunna påverka att de som tillverkar landstingets produkter har bra arbetsvillkor. Regelbundna uppföljningar av leverantörernas arbete och stickprov i produktionen ska genomföras.
– Vi vill försäkra oss om att de som producerar produkterna som används i sjukvården inte själva blir sjuka och att de kan leva ett drägligt liv. Vi ska inte bli friska på bekostnad av dem som producerar våra varor, säger Anna Linusson, miljöchef Stockholms läns landsting.

Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Stockholms läns landsting har sedan 2006 samarbetat kring socialt ansvarstagande i upphandling och tagit fram en gemensam uppförandekod för leverantörer. Under 2009 har de första uppföljningarna genomförts och en modell för uppföljning har tagits fram. Genom uppförandekoden ställs krav baserade på ILO: s åtta kärnkonventioner, FN: s mänskliga rättigheter, barnkonventionen samt tillverkningslandets nationella lagstiftning gällande arbetarskydd, arbetsmiljölagstiftning och arbetsrätt.

Rättelse: Upphandling24 skrev tidigare ett felaktigt förnamn, men har nu rättat felet. Vi beklagar detta.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.