Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Saneringsarbetet intensifieras efter oljeläcka från fartyg

Publicerad: 30 juli 2018, 08:36

Foto: Lamiot/ Wikimedia Commons

Under måndagen trappade räddningstjänsten upp arbetet med att samla in olja från det läckande fartyg som gått på grund utanför Västervik.


Ämnen i artikeln:

Olja

Det var under söndagen som hård blåst gjorde att fartyget Makassar Highway gled av det grund man suttit fast på sedan en vecka tillbaka. Detta ledde till att stora mängder råolja läckte ut i havet i Tjusts skärgård utanför Västervik. I dagsläget arbetar 80-90 personer från Kustbevakningen, Räddningstjänsten och Försvarsmakten med att samla in oljan. Hittills har 7 000 liter olja plockats upp ur vattnet och under måndagsmorgonen intensifierades saneringsarbetet.
– Eftersom vi inte kunnat jobba så bra under natten gör vi en kraftansträngning nu. Det här är ett stort utsläpp och vi har mycket resurser på plats. För närvarande arbetar vi bland annat med att lägga ut fiberdukar som fångar upp oljan, berättar Joakim Jansson från Räddningstjänsten i Västervik för Aktuell Hållbarhet.

Joakim Jansson bedömer att saneringsarbetet kommer att ta minst ett par veckor.
– Enligt den information jag fått läcker fartyget inte ut mer olja just nu men det som redan läckt ut finns ute på skärgårdsöarna, i vikar, på berg och stränder. Att samla in all olja är ett gediget arbete.

Vad får utsläppet för konsekvenser?
– De får konsekvenser för människor, för bad och strandliv, det kan vara lukt och olja på stränderna. Sedan tar ju djur- och fågellivet skada. Det är jättetrist.

Finns det någonting som allmänheten kan göra för att hjälpa till?
– Inte just nu. Nu behöver vi organisera arbetet så att vi får en god lägesbild, en god bild av arbetet. När vi sedan kan ta hjälp av allmänheten så kommer vi att meddela det för det måste gå till på ett säkert sätt så att vi har säkerhets- och skyddsutrustning på plats.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Olja

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.