Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sänkningen av koldioxidskatten har ökat kolanvändningen med 46 %

Publicerad: 18 november 2013, 14:07

Användningen av kol i kraftvärmeverken ökade med 46 procent första halvåret i år jämfört med första halvåret 2012 och användningen av fossil gas ökade med 29 procent, enligt SCB:s nya energistatistik.


1 januari 2013 avskaffade regeringen koldioxidskatten helt för kraftvärme. Till nyår kommer man även att sänka koldioxidskatten för värmeproduktion, skriver Svebio i ett pressmeddelande.

-De sänkta koldioxidskatterna i kraftvärme- och värmeverken öppnar dörren för mer kol och högre utsläpp av koldioxid. Kolet tränger undan förnybara biobränslen. Effekten förstärks av att kol idag är billigt och att utsläppsrätterna är nästan gratis konstaterar Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, är inte heller imponerad.
-Regeringen visar prov på dåligt omdöme när man sänker skatten på fossila utsläpp samtidigt som utsläppshandeln har havererat.  Vem kunde tro att Sverige åter igen skulle öppna dörren för fossila bränslen i el- och värmesektorn där vi faktiskt var på väg att bli helt fossilbränslefria, skriver han i pressmeddelandet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.