Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sänkt sovjetisk ubåt kan vara tickande atombomb

Publicerad: 14 september 2012, 07:43

1982 sänkte Ryssland den gamla testubåten K-27 i Karahavet. Nu misstänks båten vara en tidsinställd radioaktiv bomb och ryska och norska experter samlas därför för att diskutera gemensamma åtgärder.


Det var 1982 som den atomdrivna testubåden K-27 ansågs vara skrotfärdig och sänktes av marinen i Karahavet – nära ön Novaja Zemlja. Gällande internationella överenskommelser säger att atomdrivna fartyg av säkerhetsskäl måste sänkas på 3000 meters djup. Den ryska marinen valde trots det att sänka K-27 på 33 meters djup.

Foto: Barents Observer/ Statens Strålevern.

Nu befaras ubåten läcka rardioaktivitet och Ryska och Norska experter träffas i dagarna för att diskutera vad man ska göra med denna potentialla tidsinställda miljöbomb. En expedition har också skickats ut för att mäta eventuella utsläpp från K-27. Det rapporterar nättidningen Barents Observer. Man skriver också att det värsta scenariot skulle vara om det höganrikade uranbränslet i det rostiga skrovets reaktoer skulle starta en kärnreaktion. Till exempel under en eventuell bärgningsoperation.

Att just Norge och Ryssland träffas beror på att man inrättat en gemensam kommission för kärnsäkerhet. Kommissinoen träffas regelbundet för att se över läget för de alla de atomdrivna fartyg som Sovjetunionen sänkt i området.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News