Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sänkta ingenjörslöner möjliga på Scania

Publicerad: 16 april 2009, 04:57

Scania inspireras av IF Metall och Teknikföretagens uppgörelse. Men nu ska sänkningarna gälla varenda kotte.


Det kan bli sänkta löner på Scania. Företagsledningen diskuterar just nu saken med facket, rapporterar Ekot. Den lösning som utvärderas innebär minskad arbetstid och sänkt lön till de anställda.

– När det gäller det här avtalet mellan IF Metall och Teknikföretagen så är det något som vi definitivt vill titta på om den här vändningen drar ut på tiden. Men då ska det omfatta samtliga medarbetare, både kollektivanställda, tjänstemän och företagsledningen, säger Erik Ljungberg, kommunikationsdirektör på Scania, till Ekot.

Även ingenjörer kan komma att omfattas av sänkta löner. Under förhandlingar mellan Teknikföretagen och Sveriges Ingenjörer där Teknikföretagen vill ha till stånd ett krisavtal har Sveriges Ingenjörer meddelat att kollektivavtalet gör det möjligt att sänka arbetstid och lön upp till 20 procent enligt lokala avtal.

–  Vi kan alltså träffa sådana uppgörelser lokalt. Då är det inga problem. Vi behöver ingen centralt avtal, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos Teknikföretagen till LO-Tidningen och tillägger att 20 procent är en rimlig nivå.

Några formella förhandlingar har inte inletts. Det är fråga om ett av flera alternativ som utvärderas för att undvika fler uppsägningar, enligt Erik Ljungberg.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev