Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sanningen om Donald Trumps ”miljöpriser”

Publicerad: 26 januari 2017, 11:30

Donald Trump har flera gånger hävdat att han vunnit priser för sitt miljöarbete. Nu har tidningen Washington Post kontrollerat hans påståenden.


Donald Trump har flera gånger hävdat att han vunnit priser för sitt miljöarbete. Redan 2011 sa han i en intervju i programmet ”Fox & Friends” att han vunnit många miljöpriser och under sin kampanj inför presidentvalet upprepade han påståendet. I måndags tog Trump återigen upp sina påstådda miljöutmärkelser under ett möte med en grupp affärsledare. ”Jag är väldigt stor person när det kommer till miljö. Jag har vunnit priser för miljö” sa han då.

Nu har Washington Post kontrollerat Trumps påståenden. Under de senaste 10 åren kan tidningen inte hitta någon information om att Trump skulle ha vunnit pris för någonting som kan kopplas till miljö, varken i medier eller hos miljöorganisationer. Däremot har man hittat flera artiklar som berättar om Trumps konflikter med miljöorganisationer och lokalbefolkning på de ställen där han etablerat sina golfbanor.

Den enda utmärkelse man kan hitta var Metropolitan Golf Association Club Environmental Award som delades ut till Trump National Golf Club in Bedminster 2007 för att klubben hade visat ledarskap inom miljöområdet genom underhåll och konstruktion av, samt utbildning och forskning om, golfbanor (”has demonstrated environmental stewardship through golf course maintenance, construction, education and research”) Men 2011 anklagade New Jerseys miljöskyddsdepartement golfbanan för en rad miljöbrott.

För att hjälpa Washington Post på traven pekade Trump-administrationen ut boken ”Donald J. Trump: En miljöhjälte”. Den 90 sidor långa boken har författats av Edward Russo, den miljökonsult som sedan många år anlitats av Trump i arbetet med att anlägga golfbanor. Men i boken fanns bara miljöpriser som Russo anser att Trump borde ha vunnit. Tidnings läsare informerade om att Trump faktiskt fått en utmärkelse för att ha donerat 436 tunnland mark till staten New York. Trump hade köpt marken under 1990-talet för att bygga en golfbana men fick lägga ner planerna eftersom de stred mot miljölagarna. Trump donerade marken för att New York skulle bygga Donald J.Trump statspark men så blev det aldrig.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.