Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sanningen om Sony Ericsson och Android

Publicerad: 30 oktober 2008, 09:39

Sony Ericsson kallsinniga till Googles mobilplattform Android? Ja, officiellt är det så. Men sanningen är en helt annan, erfar Teknik360.


Sony Ericsson arbetar intensivt med Googles mobilplattform Android. Det uppger källor för Teknik360. Till skillnad från vad företaget kommunicerar utåt – att man håller ögonen på Open Handset Alliance där Android utvecklas – är planerna för Android mycket konkreta.

Enligt Sony Ericssons interna roadmap för kommande produkter är Android-mobiler tänkta att finnas i produktportföljen redan inom ett till två år.

Android ska enligt planerna återfinnas i Sony Ericssons avancerade till medelavancerade telefoner. Det är alltså sannolikt att till exempel smartphones och mer avancerade musikmobiler kommer att baseras på Android. När det gäller Sony Ericssons just nu smartaste telefon, nylanserade Xperia X1, är emellertid inte Android sannolik som plattform. Enligt strategin ska nämligen Android utgöra ett komplement till Sony Ericssons Symbian-baserade telefoner med gränssnittet Series 60. Xperia X1 använder Windows Mobile vilket rimligen diskvalificerar X1 som Android-telefon.

Det är alltså långt mellan verkligheten och den officiellt kallsinniga inställningen till Android. Så sent som i slutet av september gavs följande besked vid ett mobilevent i Köpenhamn:

– Att massproducera och att arbeta med prototyper är två olika saker. Orden var Mats Lindoffs, teknikchef på Sony Ericsson, som samtidigt gjorde klart att några Android-mobiler definitivt inte var nära förestående.

Uttalandet kan tolkas som att Android uteslutande testas på prototyptelefoner men så är inte fallet. Tester pågår just nu med kommersiella Sony Ericsson-telefoner.

För Sony Ericsson innebär Android-satsningen att företaget måste fokusera på ytterligare en plattform. Redan i dag arbetar man med Windows Mobile, Symbian, OSE och därtill den plattform som används för mobilerna i lågprissegmentet som tillverkas tillsammans med franska Sagem.

Arbetet måste dessutom ske med en kraftigt decimerad personalstyrka till följd av det storvarsel företaget aviserat.

Teknik360 har bett Sony Ericsson om kommentarer till uppgifterna men endast erhållit följande skriftliga svar:

”Likt många andra tillverkare inom industrin följer vi utvecklingen av Open Handset Alliance med intresse och vi utvärderar huruvida detta är en plattform som vi vill arbeta med framöver eller inte.”

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.