Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Sanningens ögonblick för EU:s miljöarbete”

Publicerad: 17 juni 2015, 13:01

Det 40 år gamla fågeldirektivet är en av EU:s största framgångar. Något att lyfta fram istället för att trycka ned när många ifrågasätter unionens roll och existens, säger Patricia Zurita.


Patricia Zurita är chef för BirdLife International. Här följer en översättning av hennes uppmärksammade tal från invigningen av EU:s gröna vecka i början av juni.

”Mitt namn är Patricia Zurita, och jag är verkställande direktör inom BirdLife International. Jag är ekonom (en grön sådan), ursprungligen från Ecuador men numera boende i Cambridge. Låt mig omedelbart dämpa ångesten hos dem bland er som undrar om en latinamerikansk ekonom, som bor i Storbritannien, har något att säga om biologisk mångfald. Det har jag förhoppningsvis, och det utifrån två skäl.

Det första skälet har skägg. Henry Sidgwick, filosof och tidig ekonom. Han gjorde en del banbrytande arbeten kring externa effekter i mitten av 1800-talet. Det är vad ekonomer kallar ”oönskade konsekvenser av ekonomisk aktivitet”. Hans arbete utvecklades senare av den betydligt mer berömde Arthur Cecil Pigou. Dessa båda var bland de första som försökte förstå värdet på något som inte beaktas: förstörelsen av naturresurser och deras påverkan på människor och deras hälsa.

Ett stort antal studier har gjorts sedan dess, och i takt med tiden har uttrycken förändrats. Det senaste mest använda begreppet är ”ekosystemtjänster”. Men sanningen är att trots mängder av försök att sätta ett värde på dessa tjänster, fortsätter vi att spinna vidare genom att istället värdera sådant som förstör naturen. När vi dikar ut och odlar upp en våtmark, eller avleder och täcker över ett vattendrag – när arter blir utrotade – kan vi inte värdera det vi förlorar.
 
Men detta är inte längre ett problem för nästa generation. DET ÄR VÅRT PROBLEM, inte i morgon utan NU.


Vid en debatt för några dagar sedan, hörde vi vice presidenten Timmermans säga att ”Jag tror inte att vi alltid när vi har ett problem måste stifta en ny lag. Vi bör använda andra instrument.” Men, när någon i publiken frågade ”Vilka instrument, herr Timmermans? Vad kan användas för att förhindra förstörelse av natur istället för bra lagar?”, gavs inte några bra svar.

Europa har mycket bra lagar till skydd för naturen. I centrum finns Fågel- och Habitatdirektiven, god kvalitet och visionär lagstiftning som har stora effekter ute i naturen. Naturdirektiven har också lett till skapandet av Natura 2000, världens största nätverk av skyddade områden som omfattar nästan en femtedel av EU:s område. Och som dessutom har extraordinära följder inte enbart för naturen utan även för människor och utveckling – en SUND utveckling.

Det andra skälet till varför en Cambridge-baserad ekonom är rätt person är fågelperspektivet.
 
Fåglar har en fantastisk syn
. Men tyvärr kan de inte tala med oss. Om de hade kunnat göra det, skulle en fågel ha berättat för dig att EU:s lagar inte tillämpas på samma sätt över kontinenten, och att EU:s lagstiftning bryts systematiskt med straffrihet i vissa regioner och i vissa ekonomiska sektorer. Den fågeln skulle ha bett om bättre verktyg för att säkerställa att samma villkor skulle gälla inom hela EU. En annan fågel skulle ha berättat för dig om hur det är att komma tillbaka till häckningsområdet och inte hitta någon häck, något träd, en damm, en gräsmark eller någon annan plats att lägga sitt bo. Allt är upplöjt – och täckt av bekämpningsmedel.

I en tid av tvivel och ångest i Europa, i en tid då många ifrågasätter EU:s roll och hela existens, måste vi berätta HÖGRE att EU:s naturskyddslagar är en framgångssaga att vara stolt över. Det började med Fågeldirektivet. Ännu 40 år senare, återstår många utmaningar, men fågelskyddet har nått framgångar. Tranor, havsörnar, stortrappar, spanska kejsarörnar, kopparänder och många fler arter har kommit tillbaka.

Habitatdirektivet har haft en motsvarande effekt vilket visas genom att vargar, bävrar, sälar och många andra karismatiska djur kommit tillbaka. Data från Eurobarometern visar entydigt att i varje EU-land vill en majoritet av befolkningen att EU ska spela en stark roll för miljö- och naturskydd. Vårt eget upprop har gett närmare 200 000 underskrifter till förmån för naturen på bara tre veckor. Det är folkets röst.

Men nu är vi vid ett vägskäl. Vetenskapen säger oss att vi måste öka hastigheten när det gäller åtgärder för att förhindra en katastrof, både för den biologiska mångfalden och när det gäller klimatet. Den pågående så kallade Fitness-kontrollen av Fågel- och Habitatdirektiven är något av sanningens ögonblick. Att öppna direktiven för förändring innebär risk att förstöra årtionden av hårt arbete. Det innebär också att bevarandeåtgärder läggs på is, att sociala konflikter skapas och att säkerheten och stabiliteten hos ansvarstagande företag undermineras.

Den alternativa vägen är att ta allvarligt på implementeringen och ta itu med de verkliga problemen. DET kommer att bevara naturen, vårt välstånd och vår hälsa.

Allt vi behöver göra är att lyssna till fåglarna.”


Översättning: Anders Wirdheim, SOF

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.