Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sårbara grupper riskerar att utnyttjas under saneringsarbetet efter Fukushima

Publicerad: 20 augusti 2018, 10:08

Foto: IAEA Imagebank

Människorättsexperter i FN uttrycker stark oro för att fattiga och svaga utnyttjas i det farliga arbetet med att städa upp efter Fukushima-katastrofen.


Ämnen i artikeln:

CsrKärnkraft

Fattiga, hemlösa och migrantarbetare riskerar att utnyttjas i det farliga arbetet med att sanera området runt kärnkraftverket i Fukushima. Det uppger tre människorättsexperter i FN som nu uppmanar Japan att agera omedelbart för att skydda de tusentals arbetare som exponeras för farlig strålning på sin arbetsplats.

FN:s människorättsexperter uttrycker djup oro över att sårbara människor i stort behov av en inkomst kan utnyttjas i saneringsarbetet som fortfarande, sju år efter det att en tsunami slog ut kärnkraftverkets kylsystem så att tre reaktorersmälte, innebär stora risker.

Sedan olyckan har tiotusentals arbetare rekryterats för att städa upp på platsen. Majoriteten kontrakteras av underleverantörer som anställer människor som saknar tidigare erfarenhet av liknande arbete. Enligt FN:s människorättsexperter är systemet gynnsamt för de företag som vill tjäna en hacka på att anställa sårbara grupper, migrantarbetare, äldre, kvinnor och barn.

FN har inlett en dialog med den japanska regeringen som nu uppmanas se över situationen.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

CsrKärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.