tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SAS-strejkens besparing av klimatet

Publicerad: 29 april 2019, 05:50

Enligt Per Eric Rosén, miljöpartistisk politiker från Uppsala, innebär de strejkande piloterna på SAS en hundra gånger större klimatbesparing än flygbolagets satsning på biobränslen.


Nya beräkningar som Uppsala Nya Tidning uppmärksattat om den pågående SAS-strejken visar att för varje dag som strejken pågår stoppas 12 800 ton koldioxid från att släppas ut i atmosfären. Det betyder att strejken på två dagar har bidragit till att 100 gånger mer koldioxid har besparats atmosfären jämfört med den satsning företaget gjort på biobränslen, enligt Per Eric Rosén, miljöpartistisk politiker från Uppsala, som även han gjort egna beräkningar.
”Det måste vara lätt att göra rätt. Vi måste se till att alternativen för alla resor som går att göra på andra sätt än med flyg blir enklare. Jag har räknat lite på gångtider. Får vi till en satsning på nattåg till kontinenten skulle man kunna vara i Amsterdam före lunch om man kliver på tåget i Uppsala vid 18-tiden på kvällen”, säger Per Eric Rosén till Uppsala

Nya Tidning. SAS-strejken startade 26 april och innefattar runt 1 400 piloter från Sverige, Norge och Danmark. Runt 70 procent att flygbolagets resor har ställts in, vilket innebär över 1 500 flygresor.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev