Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sasja Beslik: Kritiken mot finanssektorn är berättigad

Publicerad: 4 juli 2013, 14:51

I Almedalen har flera röster höjts kring finanssektorns ansvar för att rädda klimatet. Miljöaktuellt bad Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, förklara hur han såg på kritiken.


Din bransch, finansbranschen, har fått mycket kritik här i Almedalen. Ligger det något i kritiken tycker du?
– Kritiken är berättigad. Jag har själv haft en dialog både med finansmarknadsministern och flera andra ministrar kring regelverk för hur vi ska redovisa och jobba med de här aspekterna inne i förvaltningsprocesser och produkter och fonder. Det är nog första gången i svensk historia som finanssektorn kräver eller förväntar sig att få samma spelregler för hur vi ska redovisa så att kunderna faktiskt kan väljaj hur de ska välja vilka fonder de ska investera i.

Får du något gehör hos ministrarna?

– Än så länge har intresset varit ganska svalt från regeringshållet men jag träffade faktiskt miljöminister Lena Ek i en panel som vi deltog i där hon sa att hon kommer att bjuda in till en dialog under hösten. Där skulle vi diskutera hur man skulle kunna märka alla finansiella produkter, inklusive fonder, utifrån hållbarhetsperspektivet. Det skulle innebära jättestor förändring. Då får kunderna välja, idag kan de inte göra det.

Det har varit en tuff tid på börsen nu. Hur går det för era hållbarhetsfonder?
– Det går faktiskt väldigt bra. Avkastningsmässigt så ligger de här fonderna bättre än andra fonder.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.