Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sasja skriver känslosamt brev till Greta

Publicerad: 14 mars 2019, 10:27

Foto: Foto Sasja Beslik: Nordea. Foto Greta Thunberg: Anders Hellberg

Sasja Beslik, chef för hållbara investeringar på Nordea och för några år sedan en lysande stjärna på hållbarhetshimlen har skrivit ett brev till Greta Thunberg. Det är ett känslosamt brev och ett öppet sådant som alla kan läsa.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Så här inleds brevet:
”Kära Greta, jag har försökt att skriva till dig de senaste tre månaderna och misslyckats. Jag har börjat men fastnat efter de första meningarna, sedan har jag suttit i timmar, stirrat på hustaken utanför mitt kontorsfönster och försökt lista ut hur jag någonsin ska kunna formulera det beröm du förtjänar.”

Till slut släpper skrivkrampen och Sasja Beslik berättar om hur han i månader följt Greta och sett hur hon inspirerat unga människor i hela världen att höja sina röster och kräva åtgärder mot ”… den globala uppvärmningen, det mest omedelbara hotet mot vår framtid”.

Sasja Beslik fortsätter:
”Det finns dagar då jag går på Stockholms gator och skäms, för mig själv, för min generation och för det arbete jag gör. Min skuld är inte ett försök till ursäkt för min generations inaktivitet i klimatfrågan. Det är ett erkännande av vår oförmåga och ett konstaterande att vi utvecklat bortförklaringar för att rättfärdiga vårt bristande mod.”

Han fortsätter att pudla, för sig själv, sin yrkeskår och sin generation:
”… bristen på mod är patetisk. Vi vet att vi inte kan fortsätta att behandla planeten som vi gör i dag. Vi är alla överens om att vi borde förändras, och ändå gör vi inte det.”

Sedan kommer ett men,
”…från en gammal institutionaliserad man som arbetar för en stor och gammal och bra institutionaliserad bank.”

Brevet byter karaktär. Nu handlar det om att det finns en väg framåt, där generationer samarbetar för att gemensamt hitta ett sätt leva inom de gränser som planeten kräver. Sasja Beslik skriver om kapitalismens kraft och möjligheterna att styra kapitalets strömmar i en annan riktning.
”Hundra företag i världen står för 71 procent av alla industriella koldioxidutsläpp. Vi vet vilka de är, vi vet vad de gör, och vi vet hur beroende vi är av dem för att leva våra liv. Men vi vet också vem som äger företagen – det är dina föräldrar och morföräldrar, och det är världens alla sparare.”

I den kunskapen finns det hopp, skriver Sasja till Greta:
”Om vi ​​kan förflytta bara en liten andel av de triljoner dollar som finns investerade i de här företagen till företag som prioriterar och främjar hållbarhet, kan effekten vara djupgående.”

I slutet av brevet kommer Sasja Beslik tillbaka till det dåliga samvetet och säger sig förstå att Greta och hennes unga klimataktivistvänner inte har så mycket till övers för finansbranschen, men han sträcker ändå ut en hand och menar på allvar att om de ställer sig på samma sida i historien finns det enorma möjligheter att göra skillnad.

Brevet är skrivet på engelska och citaten är Aktuell Hållbarhets översättning. Brevet i sin helhet finns att läsa här:

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev