Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Satellit: nytt vapen mot svartbyggen

Publicerad: 26 September 2011, 08:48

Metoden för att upptäcka svartbyggen i skärgården var så framgångsrik att kommunen inte vågade använda den, rapporterar tidskriften Fokus.


Tillsammans med Österåkers kommun startade bolaget Metria för fem år sedan ett projekt för att analysera satellitbilder. Syftet var att hitta svartbyggen i den ö-rika kommunen, skriver tidningen Fokus i sitt senaste nummer.

Metoden var mycket framgångsrik. Satelliterna hittade ett hundratal förändringar – bara på en enda ö. Det gick att se om öborna hade byggt ut sina fastigheter eller till och med lagt nytt ytskikt på bryggan.

Men Österåkers kommun gick aldrig vidare för att kontrollera om de ändrade fastigheterna saknade bygglov eller inte. Orsaken var både att det saknades resurser och att frågan är politiskt känslig i skärgårdskommuner som Österåker, skriver Fokus.

Däremot gick kommunen vidare med att spåra flera fall av olaglig muddring som hittades på bilderna.

På en kort kuststräcka hittade Metria femton säkra fall av muddring. Länsstyrelsen valde att polisanmäla fem av dessa – men har ändå inte vunnit någon framgång i rätten, eftersom det är svårt att bevisa brottsligt uppsåt, skriver Fokus.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.