Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Satsa på biogasfordon

Publicerad: 10 november 2003, 08:46

Allt fler biogasfordon rullar på våra vägar och antalet tankställen ökar från år till år. Orsaken är att fler och fler upptäcker biogasens stora miljöfördelar gentemot bensin och diesel och att det är ett prisvärt drivmedel.


Denna utveckling kommer sannolikt att påskyndas av EU:s nya drivmedelsdirektiv som syftar till att öka användningen av alternativa drivmedel inom transportsektorn till år 2010.
Hittills är det framför allt kollektivtrafik, renhållningsfordon och taxi som utnyttjat biogas, men nu börjar också privatbilister och framsynta företag köpa bifuel-bilar. De kan tankas med både gas (biogas och naturgas) och bensin. Biogas är en återvinningsprodukt som tillverkas av restprodukter och som ger låga utsläpp av ämnen som påverkar hälsa och miljö, och bidrar inte till växthuseffekten. Naturgas ger också låga utsläpp men bidrar till växthuseffekten.

Tjänsteresor, resor till och från arbetet och varutransporter utgör ofta en stor del av ett företags miljöbelastning. Därför kan företag göra stora miljövinster genom att stimulera användningen av alternativa drivmedel. Ett sätt är att välja biogasdrivna hyrbilar. Ett annat, ännu effektivare sätt, är att företag har som mål i sin miljöpolicy att tjänstebilar ska utgöras av bifuel-bilar. Inköpspriset för en gas- och bensindriven Volvo, VW eller Opel är cirka tio procent högre än motsvarande bensindrivna modell men drivmedelskostnaden är cirka 30 procent lägre när biogas används. Dess-utom har bifuel-bilar 20 procent lägre förmånsvärde vilket medför flera hundra kronor lägre skatt i månaden för en tjänstebil.
Riktigt spän-nande blir det för före-tag som både kan producera och an-vända biogas. I Kris-tianstad drivs Skånemejeriers varubilar med biogas som bland annat produ-cerats från livsmedelsavfall.

I dag krävs ofta bidrag för att få lönsamhet i produktionsanläggningar av biogas, men snart kommer teknikutvecklingen att innebära att bidrag inte behövs. Denna drivs framför allt av det ökade intresset av biogas som drivmedel men också av ökade alternativa kostnader för att ta hand om avfall, till exempel olika miljöskatter. Företag som satsar på biogas kan se tiden an med tillförsikt då det finns både miljömässiga och ekonomiska vinster att göra.

Pål Börjesson
Miljö- och energiforskare
Lunds Tekniska Högskola
pal.borjesson@miljo.lth.se

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.