lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Satsning på SMHI:s klimatcentrum bidde en tumme

Publicerad: 9 november 2011, 11:05

SMHI skulle bli spindeln i nätet för ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Så lät det när höstbudgeten presenterades.

Ämnen i artikeln:

SmhiKlimatanpassning

Miljöminister Lena Ek besökte i måndags SMHI för att höra mer om myndighetens arbete.

Tanken var att man skulle prata om satsningarna på ett nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning – ett av regeringens huvudnummer på miljöområdet när höstbudgeten presenterades i mitten av september.

Satsningen ingick i ett paket på totalt 400 miljoner kronor som sträckte sig fram till 2015.

I ett pressmeddelande i september skriver departementet att kunskapen om klimatförändringar och dess effekter på bostadsbyggande och infrastruktur behöver bli bättre. Det nya kunskapscentret vid SMHI ska enligt Andreas Carlgren bli ” spindeln i nätet för att samla in, utveckla och förmedla kunskap om klimatanpassning till olika delar av samhället”

Men
de stora orden följdes inte av någon stor satsning.

Miljödepartementet har gjort klart för SMHI att de får totalt 15 miljoner kronor under resten av mandatperioden för ändamålet  – fem miljoner kronor om året. Resten av pengarna är tänkt att gå till pågående arbete på SGI och till Lantmäteriets arbete med att plocka fram höjddata.

– Fem miljoner kronor
är kanske inte så mycket. De som väntade sig en stor satsning blir nog besvikna och får sänka förväntningarna, säger Tord Kvick, t f generaldirektör på SMHI.

Han ser ändå positivt på satsningen och säger att det betyder mycket för myndigheten att få ett sådant förtroende. De fem miljonerna ska gå till att förbättra informationen om klimatanpassning, bland annat med att fortsätta att utveckla den befintliga klimatanpassningsportalen på webben.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev