Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Saudiarabien kräver oljekompensation

Publicerad: 16 december 2009, 12:27

Saudi-Arabien har de största kända oljereserverna på planeten. I Köpenhamn jobbar landets företrädare hårt för att förstöra förhandlingarna, skriver danska Politiken.


Saudi-Arabien trycker på för att erkännas som ”klimatoffer” i förhandlingarna i Köpenhamn. De kräver ekonomisk kompensation om ett nytt klimatavtal med tuffa utsläppsminskningar resulterar i sjunkande oljepriser.

I Köpenhamn företräds landet av en stor delegation under ledning av oljeministeriet.

– Saudi-Arabien är den stora bromsklossen i förhandlingarna, säger John Nordbo, klimatchef på danska WWF, till Politiken.

Enligt honom håller delegaterna från Saudi-Arabien långa inlägg om teknikaliteter för att dra ut på tiden. Ett exempel är ett möte om klimatanpassning förra veckan som fick avbrytas eftersom de inte ville acceptera det PM som låg till grund för diskussionen.

Saudi-Arabien har högre inkomst per capita än flera EU-länder – men förhandlingstekniskt sett är landet fortfarande ett u-land. De tillhör den stora gruppen av G 77-länder som består av både små ö-länder som vill ha ett ambitiöst avtal och en rad oljeländer som i första hand försvarar sina exportinkomster.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.