Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SBI rötar amerikansk slam – i 21 år

Publicerad: 8 september 2009, 06:24

Swedish Biogas International bygger sin första anläggning i USA.
– Tyskland och Sverige var de värsta konkurrenterna, säger Peter Undén, vd på SBI.


SBI har tecknat ett samarbetsavtal kring en biogasanläggning med staden Flint i Michigan, USA. Anläggningen ska användas för rötning av slam från Flints avloppsreningsverk.

– Anläggningen är på 1,6 miljoner kubikmeter gas per år, det är ungefär en fjärdedel så stort som den anläggning vi precis byggt klart i Örebro, säger SBI:s vd Peter Undén.

För SBI är det inte storleken på anläggningen, investeringen beräknas till 50 miljoner kronor, som smäller högst.

– Kapacitetsmässigt är det inte jättestort men som första affär på en ny marknad är det väldigt viktigt att ha satt upp något på plats, säger Peter Undén.

SBI:s ersättning under avtalstiden, 21 år, består av de besparingar och vinster anläggningen ger upphov till.

– Staden Flint behöver inte betala något, vi investerar i en ny process. Motprestationen till det är att man får bjuda på avtalslängd, säger Peter Undén.

Processen fram till avtalet har pågått i ungefär 1,5 år. Det är i hvuudsak europeiska biogasföretag staten Michigan har utvärderat.

– Tyskland och Sverige var de största konkurrenterna, säger Peter Undén.

Utöver utveckling och drift av anläggningen ska Energimyndigheten, Vinnova och SBI tillsammans med staten Michigan, via Michigan Economic Development Corporation, bygga ett Center of Energy Excellence för biogas på Kettering University i Flint.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.