Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SCA anmäls för brott mot certifieringen FSC – igen

Publicerad: 1 september 2009, 07:51

Förra året var skogsbolaget SCA nära att mista sin viktiga skogscertifiering FSC och lovade att införa ett åtgärdsprogram. Nu hävdar Naturskyddsföreningen att SCA återigen brutit mot ett stort antal punkter i FSC:s krav på miljöhänsyn vid avverkning.


Ämnen i artikeln:

SkogNaturskyddsföreningenSca

Förra året fick bolaget SCA tre allvarliga anmärkningar för brott mot FSC-standardens regler. Då införde bolaget ett åtgärdsprogram för att klara FSC:s krav. Trots det har Naturskyddsföreningens inventerare dokumenterat flera brott mot certifieringes krav på miljöhänsyn vid avverkning. Totalt har man dokumenterat 100-tals avverkade naturvärdesträd på tre olika hyggen i Jämtland och Västernorrland.

Skogen
vid Vattensjöberget i Västernorrland är ett av SCA:s hyggen som Natyrskyddsföreningen kritiserar. Skogen bedömdes av SNF som mycket skyddsvärd. Trots detta valde SCA att avverka skogen.

Före och efter det att SCA gjorde ett kalhygge av Vattensjöberget i Västernorrland.

– De fältbesök som Naturskyddsföreningens ideellt aktiva medlemmar har gjort de senaste tre åren visar att SCA inte klarar av att leva upp till sitt FSC-åtagande när det gäller naturhänsyn. Bolaget har återigen brustit starkt i sin planering genom att avverka skogar av nyckel­biotopsklass och det finns nu underlag att allvarligt ifrågasätta bolagets FSC-certifiering, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen tycker att det är anmärkningsvärt att SCA:s rutiner fortfarande inte fungerar vid planeringen av avverkningar. Nu inleder man en anmälningsprocess mot SCA.

Här är Naturskyddsföreningens bilder av brotten:
Vattensjöberget efter avverkning
Vattensjöberget innan avverkning
Lill-klumpvattnet
Blåbärstjärn (Krokom)

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.