torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Scania ger utbildning istället för sparken

Publicerad: 16 januari 2009, 09:10

Anställda hos Scania undviker att varslas. Istället erbjuds de kompetensutveckling.


Efterfrågan hos lastbil- och bussjätten Scania rasar. Men istället för att varsla medarbetarna, vilket många andra inom fordonsindustrin gör, erbjuds kompetensutveckling.

Under arbetsdagen ska de anställda i Sverige varva mellan att arbeta som vanligt och sitta i skolbänken. Liknande lösningar ska införas vid övriga europeiska anläggningar och i Sydamerika.

– För medarbetarna innebär kompetensutveckling inte bara att de förbättrar sina förutsättningar inom företaget. De stärker också sin ställning på arbetsmarknaden i stort, kommenterar Per Hallberg, Executive Vice President och chef för Produktion och Inköp.

Scania lever under en konstant osäkerhet kring den kortsiktiga utvecklingen på marknaden, framhåller bolaget i ett pressmeddelande. Den svagare efterfrågan gör att lagren sväller vilket nu Scania försöker att motverka.

– Därför kommer vår produktion den närmaste tiden att vara avsevärt mindre än vad som var fallet när den finansiella turbulensen uppstod. Vi planerar nu att satsa på att öka medarbetarnas kompetens framför att lägga varsel. Det är en investering i kärnkompetens som ska resultera i att vi står ännu bättre rustade när marknaden vänder uppåt, säger Per Hallberg.

Utbildningarna görs bland annat i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms kompetensutvecklingsinsatser för tung fordonsindustri. Dessa insatser utreds för tillfället av landshövding Per Unckel på regeringens uppdrag.

Vid anläggningarna i Luleå, Södertälje och Oskarshamn ska arbetarna erbjudas generell och individanpassad utbildningar inom produktionsteknik och interna arbetssätt. Medarbetarna ska även erbjudas möjlighet att komplettera kunskaper i språk och matematik.

– Genom att utbilda i förbättringsarbete och praktiskt genomföra det i våra verkstäder, ökar vi vår förmåga att möta konkurrensen när volymerna kommer tillbaka. Medarbetare som kontinuerligt utvecklas känner större delaktighet och engagemang och bidrar till ökad produktivitet och effektivitet, säger Per Hallberg.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev