Klimat
Scanraffs vd: SNF kunde hört av sig tidigare
Publicerad: 29 oktober 2003, 13:23
Efter den chockartade domen i Miljööverdomstolen där Scanraff tvingas stoppa sin raffinaderiombyggnad i mångmiljardklassen i avvaktan på ett nytt miljötillstånd vill vd Per Olsson helst bara se framåt. Men han kan inte låta bli att vara kritisk till Svenska Naturskyddsföreningens agerande. De har getts chanser att reagera som de inte tog.
– Jag har inställningen att vi ska fixa det här och ett nytt tillstånd för projektet ska vi ha så snart som möjligt, säger Per Olsson, vd på Scanraff.
Redan under denna vecka beräknar han att de lämnar in det kompletterande underlaget avseende miljökonsekvensbeskrivningen och det övriga som krävs.
Han vill helst inte ödsla krafter på att titta bakåt och grubbla över varför det gick så snett. Istället gäller det att se långsiktigt på denna händelse, och han funderar på att ge sina kommentarer till miljöbalkskommittén så småningom.
Tar för lång tid
Per Olsson menar att det grundläggande felet är att processen att söka tillstånd tar alldeles för lång tid med alla möjligheter till överklagande som finns.
– Det leder till att industrin tvingas ta risker i samband med överklaganden. Om man väntar till tillståndsprocessen är färdig har vi inga produkter att sälja, säger Per Olsso
Som det ser ut i dag med långdragna tillståndsprocesser hinner industrin inte vara med tidigt där man också får bra betalt – det vill säga att man är bland de första på en marknad. Det svenska systemet medför konkurrensnackdelar för svenska företag. Den långdragna processen blir speciellt svår, enligt Per Olsson, att hantera i detta fall. Projektet initierades av EU-krav på renare svavelfri bensin och diesel som ska införas med start 2005. Då Scanraff har som strategi att försöka ligga i fronten när det gäller införandet av mer miljöanpassade produkter var det naturligt att satsa på projektet.
Han är också kritiskt till att Svenska Naturskyddsföreningen, som fällde Scanraff, inte tog sina chanser att reagera tidigare. Enligt Per Olsson dök de inte upp förrän vid förhandlingarna i miljödomstolen i Vänersborg. Dessförinnan hade Scanraff under drygt två år haft samråd och remissomgångar där de hade kunnat säga sin mening. Han tycker att det är dålig stil att dyka upp just så nära målet. Själva meningen med de samråd som krävs enligt miljöbalken är ju att fånga upp de förhållanden som olika intressenter vill ha belysta.
– Men även Miljööverdomstolen tyckte ju att underlaget inte var tillräckligt, så det var väl ändå rätt i sak, konstaterar Per Olsson.
Regeringen indirekt gett sitt ja
Med anledning av att projektet medför kraftigt ökade koldioxidutsläppen från anläggningen, som på nationell nivå ger en ökning med cirka 1,5 procent, ställde länsstyrelsen frågan till regeringen om den inte ville ta ställning i frågan. De valde att inte göra det.
– Regeringen har tagit ställning åtminstone för att man tydligt inte är emot. I Västnytt påtalade också miljöministern att projektet ska genomföras, att det är viktigt och det ska ske i Sverige, säger Per Olsson.
Hans konkreta råd till andra företagare, så att de inte ska hamna i samma penibla situation som honom själv, är att man måste vara ännu mer noggrann med miljökonsekvensbeskrivningarna.
Mikael Nyberg