Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Scoretts försäljning av återanvända skor blev en succé

Publicerad: 9 januari 2019, 14:53

Scorett säljer numera återvunna skor som putsas upp och lagas vid behov av företagets egen skomakare vid huvudkontoret i Varberg.

Foto: Scorett

Inför julhandeln började Scorettgruppen sälja återanvända skor för att möta efterfrågan på årets julklapp, det återvunna plagget. Knappt en månad efter lanseringen konstaterar skomodeföretaget att konceptet är en succé som de kommer fortsätta med.


För knappt en månad sedan lanserade skomodeföretaget Scorett en ny produktlinje med återanvända skor. Under konceptet Reuse säljer Scorett insamlade skor som har rengjorts, putsats upp, impregnerats och lagats vid behov av Scorettgruppens egen skomakare på huvudkontoret i Varberg.
– Reuse består av redan använda skor som är i så pass bra skick och hög kvalitet att stor del av värdet återstår. Idén kom till utifrån ett cirkulärt tänk, vi behöver hitta flera vägar till vår affärsmodell och inte enbart förlita oss på nykonsumtion. Framtiden är cirkulär, säger Sophie Arnesved, hållbarhetsansvarig på Scorettgruppen.

Tanken kom redan för några år sedan när företaget började samla in skor i utbildningssyfte för butikspersonalen. En del av de insamlade skorna har sedan tidigare även tagits tillvara genom att skänka de till biståndsorganisationen Human Bridge.

Sophie Arnesved berättar att flertalet av skorna som samlats in under årets lopp har varit i så bra skick att de har kunnat lagas enkelt om bara kunden fått bättre information vid köptillfället. Genom åren har ett lager av använda skor av god kvalitet, från Scorett och andra varumärken, samlats ihop. Inför julhandeln började de återanvända skorna säljas genom Scoretts e-handel.

Sophie Arnesved, hållbarhetsansvarig på Scorettgruppen.

Knappt en månad efter lanseringen konstaterar Sophie Arnesved att den cirkulära affärsmodellen är en succé.
– Vi har sålt över förväntan och trafiken på REUSE har ökat drastiskt från dag ett, säger hon.

Sophie Arnesved berättar emellertid att försäljningen av återanvända skor inte är helt problemfri. Det behövs lite mer förarbete än vid försäljning av nyproducerade skor, bland annat eftersom det tar längre tid att göra dem klara för onlineförsäljningen. Dessutom tillkommer arbete med att informera på hemsidan om det finns någon defekt på skorna vid köptillfället.

Trots extraarbetet kommer konceptet som initialt lanserades för att möta efterfrågan på 2018 års julklapp, det återvunna plagget, leva vidare. Scorett har bestämt sig för att fortsätta restaurera andrahandsskor för att sälja på nytt. Sophie Arnesved berättar att förhoppningen är att Reuse-konceptet ska växa sig större inom framtiden.
– Tanken är att kunder även ska ha möjlighet att lämna in sina gamla skor mot belöning. Dessa skor kommer gå till återanvändning via Human Bridge eller Reuse om de är i fint skick. Vi vill med vår Reuse-försäljning uppmärksamma kunderna på ett cirkulärt tänk och att köpa en använd vara kan vara precis lika bra som en ny, säger Sophie Arnesved.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.