Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SD kritiserar SMHI för att bedriva tendentiös opinionsbildning

Publicerad: 10 januari 2017, 16:52

Sverigedemokraterna är kritiska till SMHIs arbete med att försöka förutsäga de eventuella effekterna av klimatförändringarna. I sin budgetproposition skriver SD att SMHI är en viktig samhällsinstitution men att man inte bör ägna sig åt det som SD kallar för ”tendentiös opinionsbildning”.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

SDs miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen säger till nyhetstjänsten Altinget att man kan diskutera huruvida de är lämpligt att SMHI går ut med sina klimatmodeller i medierna, trots att det finns stora osäkerheter om vilka effekter som klimatförändringarna kommer att få på global nivå. Kinnunen menar att SMHI lägger för mycket arbete på opinionsbildning och han är kritisk till att forskning används i opinionsbildande syfte. Han menar också att SMHI konsekvent väljer att lyfta fram de värsta nyheterna istället för att nyansera informationen.

SMHIs generaldirektör Rolf Brennerfelt menar att SD har fel i sin kritik. Han säger till Altinget att SMHI är en expertmyndighet som inte går ut med information om den inte är grundad i vetenskapliga beräkningar.

Sverigedemokraterna är det riksdagsparti som har mest avvikande hållning i klimatfrågan. Martin Kinnunen säger till Altinget att den största skillnaden mellan SD och de andra partierna gäller kostnaden för klimatarbetet, var det ska göras och vad man ska ha för övergripande mål. I sin budgetproposition vill SD skära ner på SMHIs anslag med 11 miljoner. Martin Kinnunen säger till Altinget att det delvis ska ske genom att renodla verksamheten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.