tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SD-politiker: Klimatkrisen fejk – saknar vetenskapligt stöd

Publicerad: 19 oktober 2022, 13:34

Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD-politikern Elsa Widding tog första tillfället i riksdagen att framföra åsikten att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd. Hennes partikollega Martin Kinnunen har samtidigt framfört skepsis mot Klimatpolitiska rådet.

Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppKlimatpolitik

AHr

Aktuell Hållbarhet redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Vid sitt första framträdande i en allmän debatt i riksdagen framförde SD:s nya riksdagsledamot Elsa Widding att uppfattningen om en pågående klimatkris saknar vetenskapligt stöd, det rapporterar TT.

”Kylan blir också mindre kall vilket gör att det är väsentligt färre som dör av kyla i dag, på totalen, om man kan prata i de ordalagen, så är det någonting positivt som har hänt”, sa hon.

Widding får nu kritik av andra riksdagspolitiker.

”Säg hej till vårt nya klimatförnekande regeringsunderlag. 👋

Måste kännas fantastiskt för den nya klimat- och miljöministern att sitta i knät på SD och Elsa Widding. 

Ska vi gissa att budgetförhandlingarna inte kommer präglas av klimatsatsningar..?”, skriver exempelvis MP-språkröret Märta Stenevi på Twitter.

Martin Kinnunen och Elsa Widding, Sverigedemokraterna, tror inte på forskarnas otaliga klimatrapporter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

SD, som är med och godkänner den nya regeringens politik genom ett samordningskansli i regeringskansliet, är det enda riksdagspartiet som inte står bakom Sveriges klimatmål. Och uttalanden av den miljöpolitiska talespersonen Martin Kinnunen det senaste dygnet kan tolkas som att Sverige inte borde ha något Klimatpolitiskt råd, det råd med klimatpolitiska experter som löpande utvärderar om Sverige når klimatmålen.

”Det var ett misstag att inrätta klimatpolitiska rådet från början. Vi har redan ett flertal myndigheter som utvärderar målen. Ska man ha nytta av rådet borde uppdraget bli bredare så man kan titta så väl på globala effekter som hur man kan utveckla målen”, skriver han på Twitter.

Till Altinget konstaterar Martin Kinnunen att nedläggning av Klimatpolitiska rådet inte är med i Tidöavtalet, och säger att om man ska ha kvar rådet så ”bör man utöka deras mandat i linje med de riktlinjer för de konsumtionsbaserade målen som finns med i Miljömålsberedningens senaste betänkande”.

FN:s klimatrapporter har blivit allt tydligare med att vi befinner oss nära en brytpunkt, där det står och väger om vi ska klara att vända klimatförändringen innan det är för sent. Bakom dessa rapporter står hundratals oberoende forskare, som sammanställer världens samlade vetenskapligt publierade forskning om klimatet.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev