tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SD: Reduktionsplikten kan sättas till noll

Publicerad: 30 januari 2023, 13:57

Martin Kinnunen (SD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är inte helt överens om vägen framåt i klimatarbetet. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Noll reduktionsplikt, det är den ”lägstanivå” som Sverigedemokraterna vill se. Beskedet bäddar för nya klimatbråk mellan de fyra samarbetspartierna.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Sverigedemokraterna driver just nu linjen att reduktionsplikten kan sättas till noll, det skriver Dagens Nyheter som pratat med flera av partiets företrädare. För tillfället är minimikravet sex procents inblandning och i de förhandlingar som nu pågår finns förslag om mellan 13 och 16 procents inblandning som miniminivå. Men beroende på hur målen utformas kan det bli möjligt att göra avsteg från reduktionsplikten, förutsatt att Sverige når upp till utsläppsminskningar på annat sätt, skriver Dagens Nyheter. En möjlighet är om Sverige får tillgodoräkna sig den elektrifierade tågtrafiken, för i så fall är målet redan uppnått.

Det var i höstas som regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna kom överens om att reduktionsplikten i Sverige ska sänkas till ”EU:s lägstanivå” från och med den 1 januari 2024. Vad lägstanivån då kommer att vara, det var vid tiden för överenskommelsen inte klart. 

Martin Kinnunen, SD:s klimat- och miljöpolitiska talesperson, säger nu till Dagens Nyheter att de nya reglerna som är på gång inom EU innebär att lägstanivån kommer kunna sättas till noll. ”SD hade inget förslag om EU:s miniminivå i valrörelsen. Nu finns en sådan uppgörelse, det vill säga utgångsläget är alltså noll”, skriver Martin Kinnunen på Twitter med anledning av DN:s artikel.

Hur de tre regeringspartierna kommer ställa sig till SD:s tolkning av deras överenskommelse återstår däremot att se. Att i alla fall klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) inte alltid verkar hålla med regeringens samarbetsparti och dess klimat- och miljöpolitiska talesperson blev tydligt inte minst under fredagens interpellationsbatt i riksdagen med Jytte Guteland (S). Under denna debatt sa Romina Pourmokhtari bland annat:

”Jag läser påståenden om att den här regeringen består av klimatförnekare. Nu är detta inte en interpellationsdebatt med Martin Kinnunen utan en interpellationsdebatt du har med mig.”

Läs mer

Efter regeringens beslut: Underlaget för transportsektorns omställning håller inte måttet 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev