Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SD vill begränsa miljöorganisationers rätt till rättslig prövning i skogsfrågor

Publicerad: 26 januari 2018, 09:31

Sverigedemokraterna anser inte att miljöorganisationer ska ges möjlighet till rättslig prövning av beslut som rör normala skogsbruksåtgärder. Det skriver Runar Filper (SD) i en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).


Bakgrunden till frågan är den utredning om en rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen som regeringen tillsatte i slutet av 2015. Uppdraget har bland annat syftat till att analysera vem eller vilka som bör ha ansvaret för att fullgöra skyldigheter enligt skogsvårdslagstiftningen.

Sverige är anslutet till Århuskonventionen som innebär att allmänheten – och därmed även miljöorganisationer – ska ha tillgång till miljöinformation, rätt att delta i större beslutsprocesser samt tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

I utredningen om effektiv skogsvårdslagstiftning skriver utredaren att ändamålet med miljöorganisationernas klagorätt är att de ska företräda allmänna intressen; ”sådana intressen som inte har någon naturlig företrädare utan berör alla”. Vidare konstaterar utredaren att han har förståelse för de farhågor som har framförts av skogsnäringen, men att skogsvårdslagen emellertid får anses vara en sådan lag som omfattas av Århuskonventionen. ”Det framstår därför knappast realistiskt att införa ett överklagandeförbud”, skriver utredaren Fredrik von Arnold.

Sverigedemokraten Runar Filper skriver i sin fråga till Sven-Erik Bucht att om det införs nya bestämmelser som medför möjlighet till överklaganden enligt skogsvårdslagen öppnar det för att normala skogsbruksåtgärder kan bli föremål för rättslig prövning. Runar Filper menar att det i sig kan öppna upp för juridisk aktivism från miljöorganisationer, och frågar därför landsbygdsministern om han anser att miljöorganisationer ska ges möjlighet till rättslig prövning av beslut som rör normala skogsbruksåtgärder.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.