Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Se städer du aldrig sett i Google Earth

Publicerad: 13 november 2008, 10:30

Nu finns hela det gamla Rom som 3D-modell i Google Earth. Byggnadsingenjörer, se hit.


Du kan ta en flygtur runt Caesars Forum, gå på gatorna och bekanta dig med andra berömda byggnader så som de såg ut under Roms storhetstid 320 e.Kr. Utrustad med lämpligt pekdon och en snabb dator kan du leka Stålmannen och flyga runt över staden och svepa ned på intressanta ställen.

Caesars Forum i gamla Rom

Modellen är ett samarbete mellan Google och Past Perfect Productions som arbetar med rekonstruktion av arkeologiska och historiska platser genom virtuell verklighet. Modellen innefattar fler än 6700 byggnader och det finns 250 länkar med beskrivningar och bilder. Alltihop bygger på erfarenhet från ungefär 500 år av utgrävningar.

Äntligen kan man själv besöka en plats från antiken, istället för att bara se på teckningar i historieboken eller bilder av hoprasade ruiner. Viktiga platser har ytterligare information inlänkad, information om byggnadsår, byggherre och moderna fotografier etc. Detta är ett sätt att levandegöra historia, särskilt för dagens historielösa skolelever, som förhoppningsvis kan ge historia ett uppsving.

Man kan tänka sig modellera andra saker också, till exempel platser som gemene man inte kan komma in i på grund av säkerhetsskäl, som kemiska fabriker, NASAs rymdbaser, militära objekt eller platser som inte längre går att besöka av religiösa skäl eller för att där råder väpnad konflikt. Eller varför inte krigsskådeplatser som inte finns längre, men som kan behövas för historieuppfattningen (ge mig slaget vid Kursk. Ja! Ja!).

Modern arkitektur kan beskrivas för arkitektstuderande och arkitektur kan studeras från vinklar som annars vore omöjliga.

Zooma in på Kölnerdomen och ta en sväng runt tornen.

Kan bli boom för turistindustrin

Det finns väldigt många städer som du aldrig besökt, eller hur? Särskilt i det ”nyöppnade” Östeuropa finns det mängder av pärlor som skulle vilja kunna locka till sig turister med sina fantastiska miljöer, platser, byggnader och konst som ett västerländskt öga aldrig skådat. Modellering i Google Earth är en fantastisk chans för städer att visa upp sig i sin helhet för den presumtive turisten.

Turistbyråer, resebyråer, flygbolag, hotell, ja man kan tänka sig väldigt många intressenter som skulle ha nytta av att bygga upp, till exempel Gamla Stan i 3D och infoga bilder på bemärkta konstverk, muralmålningar, statyer, historik mm som kan intressera besökare. Texterna kan dessutom göras på engelska så att turisten kan ta sig fram oavsett vilket underligt språk som talas på platsen.

Du talar kanske inte litauiska? Men du kan se Peterpaulskyrkan i Kaunas ändå, i Google Earth.

Här är ett foto på samma magnifika byggnad i verkligheten. Vänder man sig 90 grader om ser man stadshuset, i vardagslag kallat Vita Svan för att det är vitt och har en så ståtlig hals.

Och här är en bild på samma hus i verkligheten.

Restauranger, hotell och barer kan tillfoga länkar till sig själva och lägga till menyer, priser och andra förslag på boende, sightseeing mm. Den ultimata sightseeingturen skulle kunna företas i 3D-modellen, varefter man kan beställa den och se den i verkligheten när man anlänt till resmålet.

Unescos världsarvslista intressant

Städer och platser på Unescos världsarvslista har inte hamnat på listan för skojs skull, utan för sin extrema skönhet och sitt kulturella värde. De borde vara typiska mål för en 3D-modellering. Vilnius gamla stad finns på världsarvslistan. Just det här är en läsesal i Universitetsbiblioteket som inte särskilt många får se. Men den skulle kunna göras allmänt tillägnlig på Google Earth.

Står det här inte på din semesterlista? Du kanske kan uppleva det ändå.

De extrema

Man kan fundera på vad som driver en människa att modellera hela sitt bostadsområde i 3D utan kommersiellt vinstintresse? Vad är det för bra med det här, bortsett från att det är vansinnigt spännande och informativt? Här har någon med signaturen Smauglys modellerat ett bostadsområde i staden Kaunas i Litauen.

Det går bra att gå vidare och bygga icke existerande städer på Antarktis om du är lagd åt det hållet. Google Earth erbjuder fantastiska möjligheter att visa upp arkitektoniska storheter som kan vara viktiga för alla som ägnar sig åt byggnadskonst, utbildning, historia eller landskapsplanering, utan de höga kostander som är förenade med att faktiskt besöka platsen rent fysiskt. Vad videomöten är för direktörer, skulle Google Earth kunna bli för studerande och ingenjörer. För att nu inte tala om de militära tillämpningarna…

Läs mer

Det gamla Rom i Google Earth: http://earth.google.com/rome/index.html

Städer och platser under byggnad i Google Earth: http://sketchup.google.com/3dwarehouse/cldetails?mid=4c1c0aca4c6df7b6b15cd835a6effb08

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev