fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Seabased får 139 miljoner i statligt stöd för att utveckla vågkraft

Publicerad: 9 november 2011, 14:40

Uppsalabaserade Seabased AB får 139 miljoner kronor i statligt stöd för att utveckla Sveriges största vågkraftspark.

Ämnen i artikeln:

GreentechGrön EnergiCleantechEuRegeringenFörnybar EnergiVågkraft

EU-kommissionen har idag godkänt det statliga stödet, med motiveringen att stödets negativa påverkan på konkurrensen vägs upp av projektets positiva effekter. Projektet ligger även helt i linje med EU:s mål kring forskning och utveckling, energi och klimatförändringar, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Det är ett glädjande besked. Att främja och utveckla ny energiteknik är mycket väsentligt för att kunna nå våra uppställda klimatmål. Vågkrafttekniken är mycket intressant och har en stor utvecklingspotential, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Seabaseds vågkraftverk, ovan ytan…

Pengarna går till Seabased AB, som ska tillverka 420 vågenergiomvandlare i Lysekil. Dessa kommer sedan att driftsättas i havet nordväst om Smögen i Sotenäs kommun.

– När nu kommissionen har godkänt det statliga stödet till Seabased ger det företaget möjlighet att genomföra projektet och tillföra mycket viktig kunskap inom området. Statens medverkan i projektet är motiverad av den stora kommersiella risk som finns och det hade inte kommit till stånd utan statlig medfinansiering.

Det statliga stödet utgör ungefär 40 procent av projektets totala kostnad på drygt 340 miljoner kronor.

…och under ytan.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev