Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SEB backar om kostnaden för förnybar el

Publicerad: 13 Oktober 2014, 09:21

Enligt banken skulle regeringens mål om 100 procent förnybart bli ”ohyggligt dyrt”. Nu ändrar man sig till att det kommer bli ”kostsamt” oavsett vilka energislag Sverige satsar på.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

I SEB:s veckobrev Råvarukommentarer från den 6 oktober skriver banken i sin analys:

"Den nya regeringen i Sverige har hunnit deklarera att de vill ha 100% förnybar elproduktion i Sverige, vilket blir ohyggligt dyrt (…).”

Någon förklaring till hur SEB kommit fram till detta gjordes dock inte, och när Miljöaktuellt mejlar och frågar blir svaret från SEB:s presschef Anna Helsén:

”Kommentaren ingår i en analys av en rad råvarumarknader och vad som kan påverka dem. Den avser helt enkelt det faktum att en omställningsprocess av en energiförsörjningsinfrastruktur i ett land blir kostsam.”

Men eftersom dagens svenska kärnkraftsreaktorer kommer behöva stängas ner framöver – om inte annat så av åldersskäl – och då rimligen kommer behöva ersättas av antingen ny kärnkraft, gaskraft, förnybar energi, effektiviseringar eller elimport, blir frågan om det är extra dyrt på något sätt att välja just 100 procent förnybar elproduktion.

Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB, förtydligar vad banken menar i ett mejl till Miljöaktuellt:

”Kommentaren avsåg endast, som sagt, att poängtera faktumet att en omställningsprocess blir kostsam, inte extra kostsam på grund av just omställning till förnybar energi.”

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.