Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Segertåg för OLPC

Publicerad: 6 augusti 2010, 05:18

Hundradollars-PCn gör intåg i stor skala.


Det var en fin idé av Nicholas Negroponte på MITs Medialab, den att alla barn i den fattiga delen av världen skulle beredas tillgång till en dator. Men då fick den bli billig. MIT knoppade av organisationen OLPC (One PC Per Child) med avsikt att framställa en bärbar PC för utvecklingsländerna, som inte skulle kosta mer än 100 dollar. Dessutom skulle den vara damm- och lertät, tåla slag och stötar, ha en skärm som fungerade i starkt solljus och kunna bygga upp ett eget trådlöst nätverk i till exempel ett klassrum. För att få lite fart på maskinen, och köra med öppen källkod för att kunna göra egna förändringar valde OLPC att utrusta den med Fedora Linux.

Maskinen fick namnet XO, den framställdes och massproduktionen började under år 2007, men man fick aldrig upp de massbeställningar man hoppades på (miljontal) varför priset hamnade på 209 dollar. Totalt har det till dags dato byggts cirka 1,2 miljoner XO-maskiner och det finns order på ytterligare 500.000 stycken.

Maskinen var det emellertid inget fel på. Så har till exempel Uruguay helt och hållet fyllt sina låg- och mellanstadieskolor (primary school) med 380.000 maskiner, plus 20.000 maskiner till lärarna.

OLPC har börjat inrikta sig på högstadieskolor också och har tagit fram en ny modell kallad XO-HS (high school) med lite större tangentbord avpassad för lite större händer, och flera olika färger på höljet. Uruguay har nappat och beställt 90.000 maskiner till sina högstadieklasser. XO-HS kan visserligen köra både Linux och Windows 7 (eftersom Microsoft sponsrar OLPC-organisationen), men OLPC valde att grundutrusta den med enbart Linux. Det är givetvis en kostnadsfråga.

OLPC hade inte tänkt stanna där, utan håller på med ytterligare en variant. Avsikten är att göra en tablet-PC med touchskärm för cirka 75 dollar och kalla den för XO-3. Den ska ha Wifi och video- och stillbildskamera men ändå förbruka väldigt lite energi. Den förväntas vara klar till 2011.

Samtidigt får man fundera på vad vi i västvärlden håller på med, som gladeligen betalar 3-4-5-6-tusen kronor för en Tablet PC…

OLPC: www.laptop.org

Notera att webbplatsen olpc.com inte har med OLPC-organisationen att göra utan bara tycks vara en beundrarorganisation. Notera också att olpc.org är en falsk, kapad sida med vilseledande länkar och reklam.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev