Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SEI på Rio+20: Det här är vad som krävs för att nå hållbarhet

Publicerad: 19 Juni 2012, 06:50

SEI presenterade idag en ny rapport på Rio+20 där de beskriver vilka stora förändringar som krävs av världens energiproduktion för att vi ska nå hållbarhet.


Ämnen i artikeln:

Rio+20

Idag presenterar Stockholm Environment Institute sin rapport "Energy for a Shared Development Agenda: Global Scenarios and Governance Implications" på miljötoppmötet Rio+20 i Brasilien. I rapporten slår man fast at det krävs stora förändringar i världens energiproduktion för att vi ska nå en hållbar utveckling. Den viktigaste åtgärden, menar man i rapporten, är att vi slutar subventionera fossila bränslen.
– Det är problematiskt för många regimer världen runt använder de här subventionerna för att hålla befolkningen lugn, så det spelar en roll i det nationella politiska systemet. Men vi tror att man på Rio mötet nu i veckan ska komma överrens om målsättningar att de här subventionerna ska försvinna, säger SEI:s forskningschef Måns Nilsson till SR Vetenskapsradion.

SR Vetenskapsradion skriver att fossila bränslen subventioneras med runt 3000 miljarder kronor per år. Enligt SEI hindrar detta utvecklingen mot en hållbar utveckling i många länder. Det har också visat sig väldigt svårt att dra ner subventionerna. Måns Nilsson på SEI tror inte heller att det är särskilt troligt att vi kommer få se några bindande avtal eller andra avgörande beslut i frågan på toppmötet i Rio de Janeiro.
– Det är mer fråga om att sätta igång en process, det blir inga hårda åtaganden direkt, säger Måns Nilsson till SR Vetenskapsradion.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Rio+20

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.