Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Senaten nobbar EU:s klimatskatt

Publicerad: 24 september 2012, 08:31

Öppnar för globala lösningar


Ämnen i artikeln:

Eu

EU:s klimatskatt på flygbolag (obligatorium att köpa utsläppsrätter i handelssystemet ETS) har retat upp flera stora länder. Kina och Indien obstruerar arbetet med att räkna ut storleken på skatten.

Konflikten har fått Kina att ställa in planerade inköp av Airbus-plan till ett värde av 14 miljarder dollar.

Nu har amerikanska senaten röstat för att skydda landets flygbolag från skatteuttaget. Det innebär att landets myndigheter kan stoppa bolagen från att följa EU:s reform, rapporterar Reuters.

Men en viktig punkt i dokumentet är att ett sådant förbud kan hävas vid tillkomsten av ett internationellt avtal eller liknande nationella åtgärder för att minska flygtrafikens klimatpåverkan.

Flera bedömare tror att denna skrivning ökar pressen på internationella flygorganisationen ICAO att plocka fram ett globalt alternativ till EU:s klimatskatt på flyg.

Vita Huset har ännu inte kommenterat den nya lagen från Senaten. Ett liknande beslut finns sedan tidigare från Representanthuset.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News