Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sensor kan hjälpa lama att gå igen

Publicerad: 20 November 2008, 07:32

Små mikronålar ska kunna opereras in i hjärnan och läsa av de elektriska signalerna där och vidarebefordra dem till proteser.


De som använder proteser kan i framtiden få mycket bättre kontroll över dem. Det är förhoppningen hos det forskarlag vid Cardiff University som utvecklat en ny typ av sensor. Sensorn, som bara är några millimeter stor, är gjord av wolfram och består av 100 små nålar som var och en inte är tjockare än ett hårstrå.

Sensorn opereras in i hjärnan där nålarna känner av de elektriska signalerna och tolkar vad personen vill göra. Sedan skickar sensorn iväg nervsignaler till protesen med order om vad som behöver utföras. Det är inte riktigt så enkelt som att användarna bara behöver agera som vanligt utan det krävs lite träning för att ”tänka rätt”. De tester som har gjorts visar dock att det går att lära sig det och sedan fick försökspersonerna bra kontroll över sina protesrörelser.

Ju fler nålar som får rum på sensorn desto exaktare går det att tolka de elektriska signalerna vilket i sin tur innebär att det går att utföra mer komplexa rörelser. Målet för forskarna är att få fram en sensor som är så avancerad att den kan sättas in i ryggmärgen och låta de som är totalförlamade röra sig igen. Det lär dock dröja innan vi är där, men det kan ändå ge ett lite hopp till om att kunna gå igen de som inte haft något alls tidigare.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.