söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sensor ska minska butikernas matsvinn

Publicerad: 2 maj 2012, 08:21

MIT-forskare har utvecklat en sensor som ska hjälpa livsmedelsaffärer att få bättre koll på sin frukt.

Ämnen i artikeln:

GreentechCleantechMatsvinn

Enligt USA:s Department of Agriculture tvingas landets stormarknader slänga ungefär tio procent av alla frukter och grönsaker på grund av förruttnelse. Därför har Timothy Swager, kemiprofessor på Massachusetts Institute of Technology (MIT) – tillsammans med några studenter – utvecklat en sensor som ska hjälpa livsmedelsaffärer att bättre övervaka sina produkter, skriver MIT News.

Sensorn kan upptäcka extremt små mängder av eten, en gas som skyndar på växters mognad. Tanken är att sensorerna ska placeras direkt i fruktlådorna, och sedan skannas av med en handhållen enhet som avslöjar exakt hur pass moget innehållet är.

Foto: zorbatg2 (Flickr)

– Om vi kan ta fram en utrustning som hjälper livsmedelsbutiker att hantera sina produkter mer precist, och kanske sänka deras förluster med 30 procent, så skulle det vara enormt, säger John D. MacArthur, professor i kemi, till tidningen.

Forskarteamets sensor – byggd av kolnanorör, koppar och polystyren – kan upptäcka etenhalter så låga som 0,5 ppm (parts per million). Koncentrationen som krävs för att frukt ska mogna är vanligtvis mellan 0,1 och 1 ppm.

Enligt forskarna så är systemet dessutom billigt. En sensor skulle kunna säljas för runt 3 kronor, plus ytterligare runt 5 kronor för ett RFID-chip som kan kommunicera med handenheten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev