Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Servern som klarar Energy Star-kraven

Publicerad: 31 augusti 2009, 16:52

EPA utökar sin godkännandeprocess till att även omfatta x86-servrar med rigorösa krav på energihantering.


Energy Star är inte bara en logotyp som dyker upp när du bootar PCn utan ett helt koncept som omfattar energimärkning av allt möjligt som förbrukar elenergi. Det är inte vilken lättviktig industriorganisation som helst, utan reglerna har fastställts av US EPA (Environmental Protection Agnecy) som är en del av amerikanska energidepartementet (DoE). Energy Star är en välkänd märkning av energisnåla produkter, såsom vitvaror, luftkonditioneringar, hemelektronik som trådlösa telefoner, belysning (däribland lysdiodslampor), storköksutrustning, trafikfyrar, varuautomater och, just det, datorer. EPA utökar nu sin godkännandeprocess till att även omfatta x86-servrar med rigorösa krav på energihantering.

Kraven på vad som utgör en server är ganska omfattande för att tillverkarna inte ska kunna smita runt och marknadsföra enklare maskiner som servrar. Listan på krav är tämligen omfattande:

> Utrustningen ska marknadsföras och säljas som en server.
> Utrustningen ska vara konstruerad för och stödja serveroperativsystem och/eller hypervisors och vara avsedd för företagsapplikationer som installeras av användaren.
> Utrustningen ska ha stöd för felkorrigerande minne (ECC) och/eller buffrat minne (däribland både buffrade DIMM) och konfigurationer med buffert på moderkortet5 (BOB).
> Utrusningen ska vara förpackad och säljas tillsammans med ett eller flera AC-DC eller DC-DC-aggregat.
> Alla processorer ska ha åtkomst till ett delat minnessystem och ska vara synliga oberoende av varandra för ett enda operativsystem eller en hypervisor.

DC-DC-aggregaten finns med i specen för att man ska kunna täcka in bladservrar med gemensamt nätaggregat. Kraven på nätaggregaten är tämligen hårda, eller kanske inte. Man skulle kunna tro att tillverkarna själva ändå skulle försöka få ett switchaggregat att komma upp i samma verkningsgrad som en helt vanlig linjär transformator, men så är det inte alls. Den verkningsgrad som är legio inom kraft- och drivindustrin, är tämligen äventyrlig för småaggregatstillverkarna, kanske främst för att det aldrig funnits några krav.

Verkningsgraden för
serveraggregat i alla effektklasser ska ligga över 85% oavsett belastning
serveraggregat under 500 watts effekt ska ligga över 89% vid halv last
serveraggregat över 1000 watts effekt ska ligga över 92% vid halv last

Effektfaktorn ska hamna runt 0,9 vid halv last

Därpå följer krav på hur mycket effekt en och flera processorer får dra, hårddiskar, minne etc. Notera att minne inte får dra mer än 2,0 watt/gigabyte.

Fujitsu meddelar att de är den första leverantören som når upp till kraven för Energy Star 1.0-godkännande för rack- och tornservrar. I ett första skede kommer fyra modeller av Primergy-servrar att vara konfigurerade för att följa riktlinjerna i Energy Star 1.0. Godkännandet är ännu ett steg i Fujitsus arbete med att miljöanpassa sina produkter, vilket leder till minskad energianvändning och lägre kostnader för kunderna.

– Den genomsnittliga energibesparingen för en Energy Star 1.0-godkänd server är runt 30 procent i jämförelse med en standardserver vilket innebär avsevärt reducerade energikostnader. Det känns mycket positivt att vi nu på allvar kan börja gottgöra vår målsättning om lägre energiförbrukning och miljöanpassade produkter även på serversidan, säger Erik Aldrin, produktchef på Fujitsu i Sverige.

De första servermodellerna från Fujitsu som konfigureras enligt krav från Energy Star 1.0 är TX200 S5 och TX300 S5, tornservrar riktade mot små och medelstora företag, samt RX200 S5 och RX300 S5 som är rackmonterade servrar. Alla modellerna inkluderar Cool-safe som är en lösning för förbättrat luftintag och kylning av systemet, energieffektiva nätdelar samt intelligenta övervakningsfunktioner för att kontrollera och styra energiförbrukningen. De nuvarande Energy Star-specifikationerna gäller endast för servrar med upp till fyra socklar.

EAPs krav på x86-servrar: www.energystar.gov/index.cfm?c=ent_servers.pr_crit_enterprise_servers
EPAs lista på allt som Energy Star omfattar: www.energystar.gov/index.cfm?fuseaction=find_a_product.
Fujitsus nya servrar: www.fujitsu.com/global/services/computing/server/ia/

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.