Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sex av tio boende i bostadsrätt prioriterar solenergi

Publicerad: 4 april 2019, 07:06

Få bostadsrättsföreningar satsar på solenergi trots hög efterfrågan från boende.

Foto: Pixabay/Blickpixel

Den positiva inställningen till solenergi är hög bland innehavare av bostadsrätter, enligt en ny Sifoundersökning. Trots det stora intresset är det endast 3 procent som uppger att deras bostadsrättsförening har installerat solceller.


57 procent av de som bor i bostadsrätt tycker att det är viktigt att föreningen använder solenergi som energikälla. En tredjedel av dessa anser fortsättningsvis att det även är viktigt att elen kommer från egna solceller på bostadsrättsföreningarna. Den största anledningen för de boende att ställa om till egenproducerad solenergi sades ansågs vara miljön. Detta följdes tätt av tanken att det minskar föreningens elkostnader, samt att det är en god investering som ger gratis el i framtiden. Trots invändningarna är det ytterst få föreningar som faktiskt satsar på solenergi tagit efter önskemålen.

Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund, anser att önskemålen visar på stor potential för en omställning för bostadsrättsföreningarna , men att dagens lagstiftning sätter käppar i hjulen. Bostadsrättsföreningarna får exempelvis inte bygga interna nät för elen, och måste själva betala energiskatt ifall de använder elnätet för att transportera egenproducerad el.
“Egenproducerad solel måste kunna flyttas mellan egna förbrukningspunkter. För det krävs en ändring i lagen om skatt på energi och även i förordningen om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen. Nu är det upp till den nya regeringen att avskaffa regelkrånglet så att fler föreningar kan gå från ord till handling”, säger Magnus Ulaner i en kommentar.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.