Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sex av tio tillverkare fortsätter med bisfenol A

Publicerad: 10 mars 2011, 08:35

Riskerna med det hormonstörande ämnet bisfenol A utreds fortfarande av flera myndigheter, samtidigt som sex av tio producenter fortsätter att använda det som vanligt i sina produkter.

Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

Flera länder har infört förbud mot ämnet, den internationella organisationen Chemsec vill se det försvinna helt, medan EU-organet Efsa tonar ned riskerna. De flesta svenskar kommer ständigt i kontakt med kemikalien, troligen främst via mat och dryck vars förpackningar innehåller polykarbonatplast eller epoxi, där ämnet ingår.
– Det finns fortfarande många frågetecken kring bisfenol A och dess hälsoeffekter. Trots att många undersökningar har gjorts vet vi ännu för lite, säger Helen Håkansson vid Institutet för miljömedicin, IMM.

Under 2010 duggade larmen om den potentiellt hälsofarliga kemikalien bisfenol A tätt. Det blev allmänt känt att nappflaskor, burklock och kassakvitton innehöll kemikalien som har visat sig kunna orsaka bland annat beteendestörningar hos barn. Efter larmen beslutade regeringen att förbereda ett förbud mot nappflaskor med bisfenol A i Sverige.
Miljöaktuellt har ringt upp tretton nordiska plastproducenter som använder bisfenol A och funnit att de flesta av dem,åtta tillverkare, fortsätter att använda ämnet som förut, trots larmen.
– Våra produkter kommer i princip aldrig i kontakt med mat, så vi är inte oroliga och tror inte heller på något förbud som tar bort polykarbonaten helt. Men försiktighetsprincipen är klok och jag har förståelse för förbudet mot nappflaskor, säger Leif Nilsson på Arla Plast.

Samtidigt menar Leif Nilsson att det idag råder bisfenol A-hysteri.
– Det har bildatas en hysteri på grund av att man inte kan bevisa att bisfenol är ofarligt. De alternativ som nu börjar användas, är de lika väl undersökta, frågar han.

Miljöaktuellt ringde upp 13 producenter. Så har de reagerat på bisfenol A-larmen:

Fortsätter använda bisfenol som vanligt:

- Arla Plast
- Memo
- Mälarplast
- Premould
- Profilspecialisten
- PR-plast
- Tojos plast
- Elektronikmekanik

Har delvis stoppat bisfenol A (i produkter direkt riktade till barn, men inte till andra saker som matlådor i plast och liknande):

- Ikea
- Tupperware

Har helt stoppat bisfenol A i samtliga produkter:

- Semper
- Nestlé
- Hipp

Vill du läsa mer om producenternas användning av bisfenol A kan du läsa den fullständiga artikeln i magasinet Miljöaktuellt nummer 2/2011.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev