Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sex förslag som kan minska utsläppen med 90 procent

Publicerad: 30 september 2021, 09:06

Bild 1/2  

En ny rapport beskriver de sex åtgärderna som kan få världen i fas med Parisavtalets mål.


Ämnen i artikeln:

VäxthusgaserKlimatångestKlimatpolitikKoldioxidutsläppJordbruk

Inför det kommande klimattoppmötet COP 26 presenterar nu The Energy Transitions Commission sex förslag som enligt organisationen skulle kunna minska de globala utsläppen med 90 procent. 

De sex rekommendationerna som läggs fram i rapporten ”Keeping 1.5C Alive” är först och främst att arbeta mer aktivt för att minska metanutsläppen från jordbrukssektorn, att kraftigt öka arealen skyddad skog, stänga ner all kolförbränning i OECD-länderna och alla kolkraftverk som är äldre än 20 år, sätta krav på biltillverkare att ställa om till nettonollproduktion senast år 2030, ställa krav med nettonollstandarder för alla nya byggnader samt att kraftigt kräva minskad fossilanvändning från industrin och driva på en ökad användning av vätgas.

Bakgrundet till organisationens rapport är FN:s dystra konstaterande att ländernas nationella åtaganden för klimatminskningar, så kallade NDC:er, visar att de totala utsläppen sannolikt bara kommer att minska med 12 procent till år 2030. Den prognostiserade utvecklingen ligger därmed långt ifrån Parisavtalets mål där det behövs en minskning runt 25 procent till år 2030 för att hålla temperaturökningen under 2 grader celsius och 45 procent för att hålla den under 1,5 grader celsius. 

Läs rapporten

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.