onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sex miljoner ton konstgräs på väg mot deponi

Publicerad: 23 juni 2016, 07:29

Omkring sex miljoner ton konstgräs från konstgräsplaner kommer under de kommande tio åren att hamna i deponier och förbränningsanläggningar. Det är ungefär lika med vikten av alla åskådare under 33 EM-slutspel. Men nu kommer den danska lösningen.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Användningen av konstgräs ökar kraftigt i världen. Konsekvensen blir enorma mängder plastavfall i takt med att konstgräsplanerna förbrukas. Inom tio år beräknas hela sex miljoner ton konstgräsmaterial att grävas ner eller eldas upp i förbränningsanläggningar. Det här problemet vill nu det danska företaget Re-match lösa och har därför utvecklat en metod för att återvinna materialet från konstgräsplanerna. Enligt Re-match är det möjligt att återvinna 99,9 procent av en förbrukad fotbollsplan.

I Danmark har Re-match fått stor uppmärksamhet och företaget lovordas av den danska regeringen.
– Vi måste se till att de artificiella gräsplanerna inte deponeras, utan kommer tillbaka i kretsloppet. Jag är därför glad att Re-match hittat en lösning för att återvinna 99,9 procent av konstgräsplanernas material. Det här är bra exempel på cirkulär ekonomi i Danmark, säger miljö- och livsmedelsminister Esben Lunde Larsen i en kommentar.

Re-match har tagit patent på sin teknik och sina reningsprocesser och siktar nu på att utöka verksamheten i andra länder.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev