Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sex områden som gör Lund miljöbäst i Sverige

Publicerad: 29 Juni 2011, 07:31

Här är sex områden där Lund är bättre än andra kommuner i Sverige.


- Lundamats. Kommunens garant för miljöanpassade transporter är inte uppkallad efter kommunalrådet Mats Helmfrid, utan är en förkortning för miljöanpassat transportsystem. Sedan 1999 utgör det navet i kommunens miljö- och transportarbete och innefattar allt mellan gång- och cykelvägar, kollektivtrafik och stadsplanering. Till exempel räknar man alltid på koldioxidutstläppskonsekvenser när det gäller såväl uppvärmning som transportbehov i samband med nybyggnation.
- Leverantörskoll. Lund var Sveriges tredje kommun som blev Fair trade city, vilket har öppnat för att i allt större utsträckning arbeta med frågor som rör etiska och sociala krav. Samtliga leverantörer måste underteckna uppförandekod. Nästa steg blir att delta i det kommungemensamma uppföljningsarbete som drar igång i sommar.
- Energieffektivisering. Bland annat har kommunägda Lundafastigheter lyckats minska energianvändningen med 27 procent i 100 fastigheter.
- Biologisk mångfald och naturområden. Lund har mer än någon annan Skånekommun anlagt våtmarker och naturbetesmarker. Mycket resurser har också lagts på att öka tillgängligheten och att upplysa befolkningen om naturområden.
- Ekologisk mat. Lund är bäst i Sverige på ekologisk mat i köken. Under 2010 var mer än en tredjedel av maten ekologisk. Fem skolor och förskolor hade över 90 procent ekologiskt. Man lägger inga extra pengar på att köpa in ekologiskt, utan man har i stället större andel vegetariskt, säsongsanpassar och ser till att det blir mindre svinn. Däremot har man en halvtidstjänst som arbetar med att utbilda, följa upp och uppmuntra personal.
- Miljöledningssystem. Lund har arbetat med miljöledningssystem sedan 2000. I dag har alla förvaltningar en egen anpassning av iso 14001 som samordnas av den miljöstrategiska enheten. Ledningssystemet har medfört större medvetenhet och att frågorna alltid finns med på dagordning i samband med viktiga beslut.

Vill du läsa mer om Lund och deras miljöarbete – eller om de andra kommunerna som fått bra placeringar i rankningen – skaffa senaste nummret av magasinet Miljöaktuellt här.

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.