tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sexiga” växter ska ersätta skadliga bekämpningsmedel

Publicerad: 11 juni 2018, 12:20

I jakt på ett hållbart bekämpningsmedel mot skadedjur har forskare tagit fram ”sexiga” växter som förvirrar insekter så att de inte lägger sina ägg på skördarna.


Giftiga bekämpningsmedel skadar miljön och är en bidragande orsak till att bidöden breder ut sig. Därför förbjöd EU användningen av det vanligaste insektsgiftet, neonikotinoider, i april i år. I jakt på ett mer hållbart bekämpningsmedel mot skadedjur har forskare nu tagit fram ”sexiga växter” som ska attrahera och förvirra skadeinsekter.

Genom att genmodifiera utvalda växter ska de förmås att producera samma sexferomoner som insekterna utsöndrar vid parning. De genmodifierade plantorna ska planteras längs med skördarna som de ska skydda och tanken är att de ska förvirra insekterna så att honorna förhindras från att lägga sina ägg på de skördeväxter man vill skydda.

Forskarna har redan genomfört det lyckade pilotprojektet ”SexyPlant” där de genmodifierade en tobaksplanta så att den producerade samma sexferomoner som vissa typer av malar utsöndrar. Nu arbetar forskarna för att ta fram växter som producerar samma feromoner som de ullsköldlöss som plågar citrusodlare.

Kemiskt framtagna sexferomoner används redan för att skydda tomater och vissa typer av bär. Men att använda sig av genmodifierade växter är ett betydligt billigare och enklare alternativ. Det rapporterar The Guardian.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev