Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SGI: ”Dags att klimatanpassa Göta älv”

Publicerad: 7 Oktober 2014, 09:07

Myndigheten vill att regeringen inrättar en särskild delegation som kan samordna arbetet mot skredrisker.


Ämnen i artikeln:

Göteborgsposten

Havsytehöjningar och ökad nederbörd är sådant vi i Sverige oundvikligen kommer drabbas av, det skriver Åsa-Britt Karlsson och Bo Lind, generaldirektör respektive stf generaldirektör för Statens geotekniska institut, SGI, i en debattartikel i Göteborgsposten.

Från SGI:s sida lyfter man fram Västsverige och de framtidsutmaningar som inte minst Göta älvdalen – Sveriges mest skreddrabbade område – står inför.

”Göta älv måste anpassas till ett nytt klimat. Detta tar tid och det är dags att börja nu, inget blir bättre av att vänta. Vänern och Göta älv är nationella intressen. Ett första steg för att komma igång med anpassningsåtgärder är att inrätta en särskild delegation som kan samordna arbetet.”

Enligt SGI måste samhället förbereda sig på de högsta flödena på flera tusen år och kostnaderna, bara för att stabilisera sidorna av älven, beräknas till uppåt sex miljarder kronor.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Göteborgsposten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.