Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SGU kritiseras hårt för sin analys av vattensituationen på Gotland

Publicerad: 13 september 2012, 09:45

Grundvattenkonsulten Håkan Djurberg som arbetat för Region Gotland under hela tillståndsprocessen för kalkbrottet kommer idag med svidande kritik mot SGU:s vattenexpertis.
– De vilseleder om kalkbrottet, konstaterar han.


Det var efter en inlägg på SvD Brännpunkt av Göran Risberg, chefen för SGU:s grundvattenavdelning, som vattenkonsulten Håkan Djurberg ilsknade till ordentligt. Håkan Djurberg har arbetat som konsult med den kommunala dricksvattenförsörjningen i 30 år. Och i dagens SvD ger har Risberg svar på tal.

Håkan Djurberg säger att Göran Risberg och SGU medvetet vilseleder om kalkbrottet. Att, som Risberg gör, hävda att det inte råder vattenbrist på Gotland är enligt Håkan Djurberg grovt allvarlig.
– Om den inställning som Risberg ger uttryck för gällande vattenbrist är representativ för SGU så är det svårt att se hur myndigheten skall kunna företräda vattenförsörjningsintresset i samhällsplaneringen eftersom det under svenska förhållanden alltid finns vatten att hämta någon annanstans om en vattenresurs hotas, skriver han i sin replik.

Håkan Djurberg tycker att Risbergs hänvisningar till den årliga grundvattenbildningen och avrinningen, som visserligen överstiger vattenbehovet, saknar all praktisk relevans.
– Är det inte vattenbrist när man tvingas till ransonering eller till att köra stora mängder vatten med tankbil. Detta är en realitet på Gotland sommartid. Region Gotland arbetar kontinuerligt med att förstärka och förbättra dricksvattenförsörjningen för att råda bot på just vattenbristen, skriver han och fortsätter:
– Självklart kan man lösa Gotlands vattenförsörjning, till exempel genom att avsalta Östersjövatten, bygga reservoarer eller skapa konstgjorda sjöar genom att ta upp hål i kalkberggrunden. För att lösa vattenförsörjningen finns det dock alltid tekniska och ekonomiska aspekter som Risberg lämnar helt därhän men som Region Gotland har att beakta.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News