Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SGU: USA har fel om svensk skiffergas

Publicerad: 13 Juni 2013, 10:00

Enligt den amerikanska energimyndigheten har Sverige en sextondel av all djup skiffergas i Europa. Men det är fel, hävdar nu experter från SGU


Den amerikanska energimyndigheten EIA har så sent som 2011 i en rapport hävdat att Sverige har betydande tillgångar av djupt liggande skiffergas på upp till en terakubikmeter – det vill säga en sextondel av de tillgångar som beräknas finnas i hela Europa.

I en debattartikel i Ny Teknik slår nu emellertid två SGU-experter fast att EIA har räknat fel. I sitt inlägg skriver man att: "Den enda rimliga förklaringen är att man, medvetet eller omedvetet, har blandat ihop ytligt liggande skiffergas, som strömmar upp med självtryck, och djupt liggande, hårt bunden gas som bara kan utvinnas med fracking. Det rör sig om gas som bildats på två helt olika sätt och uppträder olika i naturen."

SGU-experterna, Anna Åberg och Mikael Erlström, skriver också att utvinning av skiffergas med ”fracking” inte kan bli aktuellt i Sverige.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.