Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Shell får betala för miljöskada i Nigeria

Publicerad: 31 januari 2013, 11:31

Enligt en domstol i Haag är Shell delvis ansvarigt för att ha förgiftat jordbruksmark och fiskevatten i Nigeria.


Ämnen i artikeln:

JordbrukOljekatastrofOljeutsläppShellUtsläpp

På grund av stora oljeutsläpp i Nigerdeltat mellan 2004 och 2007 hävdar fiskare och jordbrukare att de inte längre har möjlighet att föda sina familjer. Därför blev oljejätten Shell i höstas stämd i en domstol i Nederländerna. Organisationerna bakom stämningsansökan menar att det var företagets dåliga underhåll av ledningar som orsakade utsläppen, rapporterar SR:s Ekot.

Enligt miljöorganisationer är oljeutsläppen dubbelt så stora som de vid Deepwater Horizon-katastrofen i Mexikanska golfen 2010. Shell menar att utsläppen är ett resultat av sabotage.

Igår slog dock domstolen i Haag fast att Shells dotterbolag i Nigeria i ett fall av fem är ansvarigt för oljeutsläppen, eftersom man inte gjort tillräckligt för att undvika sabotage. Därför ska man nu betala ut en okänd summa pengar i ersättning till en bonde i Nigeria. Domstolen menar dock att Shell inte kan hållas ansvarigt för de fyra andra incidenterna i stämningsansökan.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.