Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Shell får tillstånd att borra i känsligt Arktis-område

Publicerad: 31 augusti 2012, 06:47

Det är i arktiska delen av Alaska, det så kallade Chukchihave, som Shell fått nya tillstånd att provborra. Tillståndet har getts av USA:s inrikesminister Ken Salazar.


Nyhetsbyrån AP berättar att USA:s utrikes minister Ken Salazar gett tillstånd att borra provhål på 400 meters djup i Chuckchihavet – ett känsligt område i arktiska delen av Alaska.

Hittills har Shells projekt i Arktis stött på idel probelm. I sommras konstaterade man att Shells borrskepp Noble inte nådde upp till de miljökrav som ställdes av myndigheterna. Ett av problemen var att fartygets motorer innehöll otillåtna mängder ammoniak och dikväveoxid. För att göra saken än värre så lossnade fartyget också från sin förtöjning i Dutch harbor i Alaska och drev på grund – bara 30 meter från land.

– Alla aktivitetet vi ger tillståd till genomförs med högsta säkerhet och hänsyn till miljön, sa Ken Salazar igår i en telefonkonferens med amerikansk media.
Shell har redan investerat 4 miljarder dollar och sex år av förberedelser för att utvinna olja ur arktis. Och man är förstås glada över regeringens tillstånd.
– Dagens beslut är väldigt roligt. Vi har väntat på det här i sex år, säger Shells vice vd Pete Slaiby i ett uttalande.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.