tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Shell ger upp naturgasplaner i Skåne

Publicerad: 25 mars 2011, 08:03

För fyra år sedan beslutade sig Shell för att börja undersöka förekomsten av naturgas i den skånska berggrunden. Nu ger bolaget upp.

Ämnen i artikeln:

ShellNaturgas

– Det är klart att man är besviken, säger Henry Carlsson, projektledare för Shell, till SVT:s Sydnytt.

På frågan om det finns andra platser i Sverige som Shell skulle kunna undersöka, svarar Carlsson:

– Nej vi har inga sådana planer för närvarande.

I ett pressmeddelande förklarar Shell vidare:
”De undersökningsarbeten och analyser som Shell genomfört är avslutade. Bergproverna från de tre genomförda borrningsarbetena i sydöstra Skåne har visat sig innehålla mycket begränsad förekomst av naturgas. Enligt den utförda analysen är naturgasen inte möjlig att producera.”

Borrningen har skett på tre olika platser, i kommunerna Sjöbo, Hörby och Tomelilla. Sammanlagt har man analyserat cirka 200 meter bergprover. Men nu, när de nuvarande licenserna upphör att gälla i slutet av maj, kommer Shell alltså inte att fortsätta undersökningsarbetet.

Carl Piper, ordförande i nätverket Heaven or Shell, som varit mycket kritiska mot bolagets planer, säger i en presskommentar:

– Vi är oerhört glada över att Shell tagit sitt förnuft till fånga, men samtidigt tycker vi inte att kampen är slut. Vi fortsätter också vår kamp för att minerallagen ändras, så att kommunerna får inflytande över besluten om utvinning.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev